Nowy fan Octavii i pytanie o możliwości tuningowe ALH

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelski
    Drive
    • 2006
    • 74
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Trzymaj sie stary! Wyjdziesz z tego!
    była octa jest bora.. 1.9 TDI AJM
    a teraz... znowu octa ;-)
  • Pablo28
    Drive
    • 2005
    • 63

Witam wwszystkich fanów Octavii,
    Jestem właśnie w trakcie zakupu pierwszej Skody w moim życiu, jest to czarna Octavia 1,9TDI oczywiście, ALH, combi, rocznik 2001.
    Wiem już z poprzednich postów jakie odkopałem, że ten silnik można całkiem przyjemnie "podciągnąć". Chciałbym poprosić was o radę jak najlepiej i najbezpieczniej to zrobić, by autko było jeszcze przyjemniejsze do jazdy. Dodam, że nie interesuje mnie palenie gum na każdych światłach, auto służyć mi będzie do dojazdów do pracy i baaaaardzo długich podróży do Polski kilka razy w roku, więc lepsza elastyczność silnika bardzo się przyda. Chciałbym docelowo mieć 130-140KM i 300-320Nm, w każdym razie parametry te powinny być (mam nadzieję) bezpieczne dla seryjnego sprzęgła, które ponoć w ALH nie jest rewelacyjne.
    Proszę o podpowiedź co i w jakiej kolejności należy zrobić, czego szukać i w jakim zakresie mogę zrobić to sam (wymiana wtryskiwaczy?), przydałyby się też szacunkowe koszty.
    Problemem jest tylko to, że mieszkam w Wielkiej Brytanii i wszelkie zmiany wolałbym wprowadzać tutaj, gdyż w razie problemów nie muszę auta wieźć lawetą do Polski do tunera, by przywrócił mi poprzednie oprogramowanie...
    W każdym razie za moment będziecie mieć w swoim fanklubie pierwszą (mam nadzieję) Octavie z kierownicą po prawej stronie
    Octavia 1.9TDI combi 2001 black (tuned by Skoda)
    Impreza WRX 2003 rally blue (tuned by Motherfucker's Tuning Team)

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Witaj Pablo28!
      Do takiej mocy potrzebna jest Ci jedynie wymiana wtryskow i wgranie odpowiedniego programu z plaskim przebiegiem momentu obrotowego.

Nie wiem jakie macie ceny wtryskow od AHF lub ASV w UK, ale podejrzewam, ze zakup ich w Polsce wyjdzie taniej. U nas za komplet nowych placi sie w granicach 600-1000PLN - w zaleznosci od zrodla. Oczywiscie nie sa to ceny salonowe.

Program mozesz zrobic sobie na miejscu - poczytaj na http://www.briskoda.net/cms/ kogo sie poleca.
      TDI 205PS

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Z ALH możesz spokojnie wyciągnąć 140km
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• kristo
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 266

Re: Nowy fan Octavii i pytanie o możliwości tuningowe ALH

Zamieszczone przez Pablo28
          . Chciałbym docelowo mieć 130-140KM i 300-320Nm, w każdym razie parametry te powinny być (mam nadzieję) bezpieczne dla seryjnego sprzęgła, które ponoć w ALH nie jest rewelacyjne.
          popatrz na wykres mojego silnika ( dokładnie taki sam ) - szukaj w wykresach lub moich postach- robione na miejscu ale obyło się bez wymiany wtrysków
          Pink Floyd fan.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

kristo, Zapraszamy do Katowic dzisiaj, zweryfikujemy stadnine, wzgledem hamowni Pana Chrapusty :idea:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• kristo
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 266

Niestety moje plany na dziś są zupełnie inne, ale z przyjemnością jeżeli będzie kolejna okazja chciałbym faktycznie zweryfikować zaprzęg..... :lol:

PS. Na kolejną akcję pisze się jako pierwszy ale proszę zawiadomcie na priv bo nie zawsze mam czas wejść na OCP codziennie...
              Pink Floyd fan.

Komentarz

Pracuję...